Yönetmelik

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
 
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ardahan Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinin organlarına, organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin esasları düzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Ardahan Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinin organlarına, organların görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ve 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez (ARÜLAB/Laboratuvar): Ardahan Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Ardahan Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: Ardahan Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu ifade eder.
 
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları ve faaliyet alanları şunlardır:
a) Üniversitede temel ve uygulamalı alanlardaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerini merkezi bir organizasyon çerçevesinde düzenlemek.
b) Yaratıcı, verimli ve ortak çalışma grupları içeren bir araştırma ortamı oluşturmak.
c) Üniversite ve sanayi iş birliğini güçlendirmek ve uygulanabilir sonuçların sanayiye aktarımını hızlandırmak.
ç) Üniversitedeki bilimsel faaliyetleri nitelik ve nicelik yönünden arttırmak.
d) Üniversite ile uluslararası araştırma kurumları ve diğer üniversiteler arasında ortak araştırma faaliyetlerinin geliştirilmesini sağlamak ve bu amaçla Üniversite ile yapılacak ortak projeler için diğer araştırıcılara da çalışma imkânı sağlamak.
e) Araştırmalarda uluslararası iş birliğini teşvik etmek ve Merkezin amacına yönelik bu araştırmalara öncelikli olarak çalışma ortamı hazırlamak.
f) Yurt içinde ve yurt dışında özel ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak yürütülecek projeler, Ardahan Üniversitesi bilimsel araştırma projeleri, sanayi ve diğer kamu kurumlarının desteği ile yürütülen proje çalışmalarına gerekli görülen demirbaş malzemelerin merkeze devredilmesi şartı ile öncelikli çalışma ortamı hazırlamak.
g) Ulusal veya uluslararası saygınlığı kabul edilmiş kuruluşlardan ödül almış ya da bu kurumlarda danışmanlık hizmeti veren araştırıcılara öncelikli çalışma ortamı hazırlamak.
ğ) Üniversiteler, araştırma merkezleri, sanayi, kamu kurum ve kuruluşları ile üçüncü şahıslardan gelecek analiz tekliflerini temel araştırmalara engel olmayacak şekilde laboratuvarın olanakları ölçüsünde değerlendirmek.
h) Belirlenen esaslar çerçevesinde, tüm kullanıcılara açık bir araştırma ve uygulama laboratuvarı oluşturmak.
ı) Üniversitede geliştirilen bilgi ve teknolojinin patent haklarının alınması ve gelirin Üniversitenin Ar-Ge etkinliklerinde kullanılması için çalışmalar yapmak. i) Yöredeki çeşitli analizlerin laboratuvarda yapılmasını sağlamak.
j) Merkezin çalışma alanına giren konularda yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde sertifikalı eğitim programları, kurslar, seminerler, konferanslar, proje pazarları, bilimsel toplantılar ve benzeri faaliyetleri düzenlemek.
k) Merkezin çalışma alanına giren konularda danışmanlık hizmeti vermek.
 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Organları ve Görevleri Merkezin Organları

MADDE 6 – (1) Merkezin organları şunlardır:
a) Müdür,
b) Yönetim Kurulu,
c) Danışma Kurulu.

Müdür
MADDE 7 – (1) Müdür, Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından 3 yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür tekrar görevlendirilebilir. Müdür, Merkezin tüm faaliyetlerinden ve yönetiminden Rektöre karşı sorumludur. (2) Müdürün geçici olarak görevinden ayrılması halinde yerine; bir müdür yardımcısı, müdür yardımcısının bulunmadığı hallerde ise Yönetim Kurulu üyelerinin en kıdemli olanından başlamak üzere birisi, vekâlet eder. (3) Altı aydan uzun süreli Üniversite dışı görevlendirilmelerinde Müdürün yerine yenisi görevlendirilir.

Müdürün görevleri
MADDE 8 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek; Merkezin yönetimiyle ilgili tedbirleri almak ve uygulamak.
b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek ve Yönetim Kurulunda alınan kararları uygulamak.
c) Merkez kapsamında bulunan araştırma, geliştirme, uygulama, analiz birimlerinin laboratuvarlarındaki araç gerecin maksimum verimle kullanımı ile sağlıklı işleyiş ve çalışması yönünden her türlü tedbiri almak ve bunları uygulamak.
ç) Merkez tarafından desteklenen araştırma projelerinin yürüyüş ve işleyişini izlemek ve denetlemek.
d) Yıllık faaliyet raporunu, önceki yıllarla kıyaslamalı olarak hazırlamak ve Yönetim Kurulu kararıyla Rektöre sunmak.
e) Danışma Kurulunda tespit edilen görüş ve önerilerden hangilerinin uygulamaya koyulduğu ve bunlardan ne gibi yararlar sağlandığı konusunda Danışma Kuruluna rapor sunmak.
f) Görev alacak akademik, uzman ve idari personel ihtiyaçlarını gerekçeleriyle birlikte hazırlayıp ve Yönetim Kurulunun görüşünü de alarak Rektörün onayına sunmak.

Müdür yardımcıları
MADDE 9 – (1) Müdürünün önerisi üzerine, Üniversitenin ilgili bölümlerinde görevli öğretim elemanları arasından, en çok iki kişi, Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür yardımcıları, faaliyetlerin yürütülmesinde Müdüre yardımcı olmakla görevlidir. Müdürün katılmadığı toplantılara müdür yardımcılarından biri başkanlık eder. Müdürün görev süresinin dolması veya herhangi bir sebeple görevinden ayrılması halinde müdür yardımcılarının görevi de sona erer.

Yönetim Kurulu
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu;
a) Müdür,
b) Müdür yardımcıları,
c) Konu ile ilgili öğretim elemanları arasından Rektör tarafından görevlendirilen 4 üyeden oluşur. (2) Yönetim Kurulu üyeleri Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Süresi dolmadan boşalan bir üyelik için veya Üniversite dışında altı aydan uzun süreli görevlendirilenlerin yerine kalan süre için yeni görevlendirme yapılır. (3) Yönetim Kurulu Müdürün daveti üzerine üç ayda en az bir kez toplanır. Yönetim

Kurulunun görevleri
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkez ile ilgili bilimsel, teknik ve idari faaliyetlerini planlamak; çalışma düzenini, çalışacak personelin niteliklerini belirlemek; laboratuvarının yönetimi ve çalışması ile ilgili kararlar almak.
b) Merkezin çalışma usulleri ile ilgili esasları belirleyerek Senatonun onayına sunmak.
c) Merkeze bağlı olarak çalışacak ARGE birimlerini, Uydu laboratuvarlarını ve bunlardan sorumlu olacak elemanları belirlemek.
ç) Müdürce hazırlanacak program ve önerileri inceleyerek karara bağlamak.
d) Müdürün önereceği konuları görüşüp karara bağlamak.
e) Danışma Kurulunda oluşan görüş ve öneriler doğrultusunda kararlar almak.
f) Merkezin yıllık çalışma raporunu hazırlamak.

Danışma Kurulu
MADDE 12 – (1) Müdür ve müdür yardımcıları, Danışma Kurulunun daimi üyeleridir. Danışma Kurulu; daimi üyelere ek olarak, bilimsel ve teknolojik araştırma ve uygulamalarla doğrudan ilgisi olan ve sahip olduğu birikim ve deneyimlerinden yararlanılabilecek Üniversite içindeki ve dışındaki kişilerden oluşmak üzere, Merkez imkânlarından yararlanan akademik birimlerin eşit temsil edilmesine özen gösterilerek, Rektör tarafından üç yıl için seçilen en az on, en çok yirmi kişiden oluşur.

Danışma Kurulunun görevleri
MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Üniversitenin bilimsel ve teknolojik potansiyelinin artırılmasında Merkezin işlevleriyle ilgili olarak her türlü öneriyi gündeme getirmek ve alınacak tedbirler ve yapılacak uygulamalar hakkında görüş bildirmek.
b) Ardahan ili ve civarındaki üreticiler, sanayi kuruluşları ve diğer kuruluşlarla Merkez arasında iş birliği ortamının oluşturulup geliştirilmesine katkıda bulunmak.
c) Üniversite dışı finans kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda görüş bildirmek ve bu yönde girişimlerde bulunulması için öneriler sunmak.
ç) Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan Merkezin stratejik planının hazırlanmasına yardımcı olmak.
(2) Danışma Kurulu, Müdürün yazılı daveti üzerine yılda en az bir kez toplanır. Danışma Kurulu tavsiye niteliğinde kararlar alır.
 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler Harcama Yetkilisi

MADDE 14 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Müdüre devredebilir.

Personel ihtiyacı
MADDE 15 – (1) Merkez ile ilgili akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Yürürlük
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ardahan Üniversitesi Rektörü yürütür.